Ma töltött káposzta volt a napirenden. Natasával már pár napja jól átbeszéltük, azt hiszem tőle sem idegen ez a módja. Aztán leírtam kedvenc blog helyemen a "Bűvös szakácson". Itt az a megtiszteltetés ért, hogy Öreg néven ismert igen tekintélyes kolléga fel is dolgozta, rendbe rakta az én leírásomat, olyan rendesen, hogy inkább azt idézem ide, szép Karácsonyt hozzá:
KK
ps. Itt is "Fiskális" a művésznevem.
"Bűvös szakács" Az Öreg 2008.12.19. 18:48:54
Fiskális, remek recept, utólagos engedelmével (az osztrák rendszer szerint) átírva, így tettem el a receptgyüjteményembe!
--------
Töltött káposzta, Fiskális módra
A.) Hozzávalók a káposztához:
80 dkg savanyított szálas káposzta
1 egész fej, savanyított káposzta
5 dkg zsír
4 vastag szelet kolozsvári szalonna
2 db megtisztított disznóláb
2 fej makói hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika1
teáskanál erős fűszerpaprika
1/2 mokkáskanál durvára őrölt bors
1 + 1 paprika és paradicsom
2 db babérlevél
1 kanál liszt
1 pohár tejfel.
B.) Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg fűszerezett nyers kolbász
12,5 dkg rizs
1 csapott kiskanál só
1/2 csokor összevágott csombor
1 tojás.
C.) Elkészítése:
1. A kolbászhúsból, előmosott, áztatott riszt használva keverd össze a tölteléket, hozzátéve egy fél csokor összevágott csombort. Egy kisebb tojással fogasd össze a masszát.
2. Mossad ki (de nem áztatva) a vastag ereitől megtisztított leveleket ill. a felvágott káposztát. A leveleket lazán töltsed meg, a végeiket gyűrd vissza.
3. A kolozsvári szalonna darabokat pirítsd meg, majd dobd rá a felkockázott makói hagymát és a szétnyomott fokhagymát, a durvára őrölt borsot és a két babérlevelet, pici sót. Majd egy kiskanál enyhén csípős fűszerpaprika következik, feloldva a zsírban, és rögtön egy kis víz, nehogy megégjen.
4. Tegyél bele két megtisztított disznólábat, vagy farkat, vagy valami más kocsonyába valót, pl. csülköt. Tegyél hozzá egy zöldpaprikát és egy meghámozott nagyobb paradicsomot is.
5. Tedd rá a káposztát, és egy picit párold meg.
6. Tedd hozzá a töltelékeket, egymás mellé, nem túl szorosan. Öntsed fel vízzel, majdnem hogy ellepje, s hosszan, nagyon lassú lángon kezd el főzni. A vége felé még tegyél hozzá hozzá egyben csombort, amit majd egyben ki is kell horgászni.
7. Amikor a töltelék és káposzta jó már, akkor szedd ki, a töltelékeket, valamint a disznóságokat.
8. Kevés tejföllel, egy lapos evőkanál liszttel habard be a levét, s forrald fel. (Nem lesz sűrű!) Kóstold meg, ízesítsd még, pl. hegyes paprikával (pár karika, éppen csak megbuggyanjon benne...) s tedd vissza a töltelékeket, a nagy lapos acél lábasba.
9. Tálaláskor ebben add az asztalra, s felmelegített tejföllel díszítsd, megszórva itt-ott piros paprikával.
A vecsési káposzta fesztiválra is alkalmas recept.