máj. 06 2011

Napjainkban egyre jelentékenyebb hálózatok vizualizációjára alkalmas szoftver. A sokféle kimenetű gráfos ábrázolási módszerekkel hasznos információkat nyerhetünk ki az adatainkból, mintázatokat, összefüggéseket fedezhetünk fel vizualizálásuk által, ebben segít az open-source vizualizáló program.


Manapság már egyre fontosabb szerepet kapnak életünkben a hálózatok, ahogy információs társadalmunk is teljesen behálózott, úgy a programjaink, amelyeket megalkotunk vagy a természet jelenségei is ilyen nagyfokú hálózottságot mutatnak. Napjaink virágkorát élő közösségi hálózatok is ilyen elven működnek. A megkonstruált adatsorunkat a Gephi-be betöltve egészen máshogy látjuk majd az adataink közötti kapcsolatokat, mit ezelőtt gondoltunk volna, a program gazdag eszköztárával, megjelenítő módszereivel átalakítja a gráfokról eddig alkotott fogalmainkat.

A Gephi open source, javarészt Java-ra épülő gráf vizualizáló program, melyet Netbeans fejlesztőkörnyezettel készítettek (készítenek) pluginokkal, beépülő funkciókkal bővíthető és a legfrissebb komponensekkel frissíthető. Számtalan kiterjesztést importálhatunk, akárcsak a .csv, .dl, .dot, .gv, .gdf, .gef, .gml, .graphml, .net, .tpl formátumokat, amelyeket például a GUESS, a GraphML, a Pajek, vagy a NodeXL állíthat elő.

A programról elöljáróban annyit kell tudni, hogy real-time visualization-t használ, tehát a leggyorsabb gráf megjelenítő eljárásokat alkalmazza, így az élek, csúcsponttok, kapcsolatok, a környezet változtatása azonnali eredményt nyújt, az élményt csak tovább finomítja a gazdag eszköztár és a program nagy teljesítménye.

A gráfok megjelenítése is sokféle lehet, itt is gazdag és részletes a választék, a Gephi csúcstechnológiás algoritmusokat kínál, amelyek nagyon megdobhatják a felhasználói élményt és értékelést, egyedi célokra testreszabható. Itt megtalálhatóak az egyő-egyensúly (vagy rugós) elven működő népszerű algoritmusok is.

Metrikákat is készít, az analízis és metrika rendszere a leg használtabb és általánosabb hálózati analízis elemeket tartalmazza, melyek megjelennek a háló-analíziseknél és a skálafüggetlen hálózatoknál (például közelség, átlagos távolság, PageRank stb.), megjelenik a randomgenerátor.

Dinamikus hálózat analízisre (DNA) alkalmas, képes követni a dinamikusan változó adatokat, így például a közösségi hálók időbeli változásainak megfigyelésére is alkalmas, a timeline funkció segít meghatározni a kívánt intervallumot. „Folyó”gráf ábrázolásra is alkalmas, ez rendkívül látványosan megjeleníti a vizsgált jelenség változásait.

Sokat mondó, összetett ábrázolásokat lehet létrehozni a Ranking és a Partition opciók segítségével, miután a kívánt hálózat megjelenítést beállítottuk, elmenthetjük a munkánkat SVG vagy PDF formátumba, létre hozhatunk profilokat, amiket később felhasználhatunk.

Lehetőséget ad a többszintű, hierarchikus gráfok ábrázolására, klaszterálasra, így például a közösségi oldalak, a közlekedési hálózatok és a biokémiai kapcsolatok ábrázolásánál igazán praktikus lehet, kiterjeszthetjük és átrendezhetjük a részgráfokat a fő csomópontokból különböző módokon leszármaztatva.

Dinamikus szűrővel van ellátva, tehát a felhasználó bármikor szűkíthet, pontosíthat a kívánt él és pont halmazban real-time (azonnal, élőben), nagyfokú interaktivitást biztosítva. A szűrésekkel új hálózatokat hozhatnak létre, keresés együtteseket végezhetnek, amelyeket el is lehet menteni.

A Gephiben táblázatban is megtalálhatóak az adatok, a Data Laboratory-ban szerkeszthetőek, szűrhetők, elmenthetők, betölthetők, mint más hálózat analizáló programokban.

Az alkalmazás moduláris szerkezetű, ezek külön-külön frissülnek, pluginokkal bővíthető, API-k írhatók hozzá, így a felhasználó-barátságnak, testreszabhatóságnak elég magas fokát éri el, ráadásul open-source

A Gephi alkalmas tudományos kutatásokra, a metrikák és a profizmus jellemzi a még béta állapotban lévő programot, a megjelenítési algoritmusai és a kezelőfelülete is erről tesz tanúbizonyságot.

Honlapján letölthetjük, bővebb tájékozódást nyerhetünk:

http://gephi.org/